Home Instructie Activiteiten Foto's & Video's Media Contact

Mening ruiter


“ De ontvangst door de klusjesman vond ik hartelijk. We waren vroeg, maar hij belde Mayke direct. Ook Zhaira beviel me. Het was fijn dat Mayke vertelde dat de merrie een gebruiksaanwijzing heeft. Verder vond ik het positief dat de instructrice informeerde of ik aandachtspunten had. Ik noemde mijn houding. Mayke vond dat ik soms te veel naar voren ga zitten, bijvoorbeeld als ik de teugels korter maak. De verdere aanwijzingen die ze gaf, werkten goed bij dit paard. Zo viel Zhaira soms naar binnen. Dat wilde ik oplossen met mijn binnenbeen, maar als mijn buitenteugel niet in contact was, had die hulp geen effect. Mayke gaf ook aan wanneer ik het goed deed. Ik vond haar gezellig. “


BIT Manegetest

Aan de rand van Aalsmeer ligt Stal de Brink. Onder de rook van luchthaven Schiphol.
Het Amsterdamse Bos vormt het decor voor de buitenritten.

Dit bedrijf vormt een bijzondere, enigszins amateuristische aan blik. Op het lange en smalle terrein zijn her en der verspreid stalletjes te vinden. Van hout of van metaal, soms is het een container. Allemaal hebben ze een stukje grond erbij dat fungeert als uitloopmogelijkheid voor de pony's. Helemaal achteraan, voorbij de rijbaan en achter andere stalletjes, ligt een weiland. "En de wei over het bruggetje pacht ik van de buurman'', wijst eigenaresse Mayke Bons naar een stuk land aan de andere kant van de sloot. Fijn dat de dieren een uitloopstal hebben en ook regelmatig in de wei lopen. Mayke betitelt haar bedrijf terecht als kleinschalig. Het lukt haar om hier in totaal 24 viervoeters te huisvesten. Daarvan zijn er negentien eigendom van de manege. Mayke is bezig met een professionaliseringsslag. Dat is onder meer te zien aan de mooie overdekte rijbaan. Op het moment dat het testteam arriveert is een man daar druk bezig met de sproeiinstallatie. Die heeft namelijk de geest gegeven. "Dat is mijn broer, hij is verantwoordelijk voor het onderhoud. En mijn moeder werkt hier ook fulltime, we zijn dus een familiebedrijfje."

Het testteam is aan de vroege kant en een kantine heeft De Brink niet. Maar de klusjesman is gastvrij. Hij schenkt een kop thee in in de woonwagen die verscholen ligt tussen enkele stalletjes. Wij voelen ons welkom. Behalve een keukentje bevat de wagen ook een kleine toilet annex bergkast met harmonicadeur. Daar liggen en hangen tevens caps en body protectors voor het geval dat iemand die wil gebruiken. Grappig en kneuterig. Deze manege beschikt veelal over pony's en de twee paarden van het bedrijf zijn niet groot te noemen. Daarom hanteert Mayke een gewichtslimiet van slechts 75 kilo. "Ik heb een zadel, sjabrak en hoofdstel gewogen.  Dan zit je al gauw op de tien kilo. “Dus die 75 kilo is echt het maximum voor mijn dieren." Bewonderenswaardig dat Mayke zo principieel is. De meeste klanten hebben overigens een veel lager gewicht. Het zijn veelal kinderen die hier rijden. Het testteam heeft gevraagd of de ruiter mee mag rijden met een groepsles. Maar daar is de instructrice geen voorstander van. Dus gaat het nu om een halfuur privéles.

‘Alle paarden worden bitloos gereden’

Ter plekke bekijkt Mayke testruiter Gea. De testruiter is niet te zwaar, schat de eigenaresse in. We steken de binnenbaan over en treffen aan de andere kant de vriendelijke, zwarte merrie Zhaira aan. Ze is ziek geweest, vertelt Mayke. Dierenartsen hebben haar binnenstebuiten gekeerd, maar wisten niet wat ze mankeerde. Een homeopaat heeft haar weer op de been geholpen. "Weliswaar galoppeert ze niet makkelijk, maar verder doet ze het goed in de manege. En ze geniet van haar werk.” Zhaira wordt opgezadeld. Opvallend: haar hoofdstel bevat geen bit. "Alle dieren van de manege worden gereden met bitloze hoofdstellen en daar ben ik heel tevreden over. Dit hoofdstel heeft een kruislingse verbinding onder de kaak, zie je? Als je druk neemt op de teugels, dan voelt Zhaira het op de neus, kaak en nek. Dat werkt even goed als een bit. “

Paard, ruiter en instructrice betreden nu de binnenbaan. Mayke vraagt nu "Is er een thema waar je aan wilt werken?" Dat vinden wij uitstekend. De testruiter noemt haar houding. Een opstappertje komt voor de dag. "Beter voor de rug van het paard." Ook goed. Paard en ruiter stappen rustig weg op de volte. Gea kan meteen aan de bak. "De teugels hangen in een boogje. Maak verbinding." De amazone mag rechtuit gaan. Even later schiet Zhaira van de hoefslag terwijl ze angstig reageert. "Ik denk dat dat komt vanwege de slang van de sproei installatie." Een grote zwarte rol leunt net buiten de bak tegen een muur. "Flink been geven." Wij het fijn vinden als het paard even de tijd zou krijgen om te kijken. Even later draaft de merrie ongevraagd aan. Dat is niet de bedoeling. "Neem haar terug en draaf even later zelf aan. Ze moppert een beetje als jij het vraagt, maar daar moet je je niets van aantrekken." Het lukt de testruiter om op haar initiatief uit de stap te komen, maar haar balans laat te wensen over. Mayke informeert of de testruiters haar beugels korter wil. Goed gezien en prima idee. Nu komt de houding aan bod. De instructrice merkt op dat Gea niet helemaal in het centrum zit. "Houd je gewicht in het midden van het zadel. Maak je binnenbeen lang. Je buitenteugel hangt los." De aanwijzingen volgen elkaar snel op. "Wees strenger naar je paard. Stuur haar die hoek in." En: "Neem je buitenteugel op. Blijf recht zitten." Later: "Maak een vloeiende overgang. Rijd van rechterbeen naar linkerteugel. Drijf met je kuit, niet met je hak." De testruiter verveelt zich niet. Ze vraagt gretig: "Gaan we ook galopperen?" De instructrice vindt het goed. Maar nu even pauze. "Goed gedaan”, complimenteert ze. Leuk. De dames raken aan de praat. Je schijnt hier fijn buiten te kunnen rijden, in het Amsterdamse Bos. Daar strekken zich mooie ruiterpaden uit en er is ook een poel  om doorheen te waden. "Als je niet te snel rijdt, kun je er wel drie uur doorbrengen!” De les gaat verder in de stoffige bak. Fijn dat de sproei-installatie wordt vervangen.Gea galoppeert aan. Het testpaard heeft er inderdaad moeite mee, maar de instructrice is in haar sas. "Lekker dat je doortastend bent", complimenteert ze. Na drie kwartier mag ze uitstappen. Mayke doet niet flauw over de tijd. Officieel was de les een half uur. Deze kleine stal biedt persoonlijke aandacht in een prettige sfeer.

Mening manege


“ Stomverbaasd was ik toen het testteam zich na de testles openbaar maakte. Een bezoek van het Bit-team was wel het laatste dat ik had verwacht. Ooit hobbymatig begonnen door mijn ouders en dan ineens omschakelen naar beroepsmatig valt niet mee.
We zijn nog volop in ontwikkeling en dat was op de testdag goed te merken. Leuk dat Bit ook aandacht besteedt aan de wat kleinere bedrijven.”


Groepsles voor kinderen
Priveles
Springles
Bosritten
Partijtjes
Ponykampen

Instructie

© 2018 Stal de Brink  |  Huisregels  |  Privacybeleid

Stal de Brink

Oosteinderweg 559 achter
1432 BL Aalsmeer

Tel: 0618439320
E-mail: info@staldebrink.nl

Of gebruik het contactformulier

Contact

Afmelden

Afmelden van een gereserveerde les
kan alleen per e-mail of met het contactformulier.


E-mail adres: info@staldebrink.nlAfmelden